gurasada : Biserica din GURASADA
Biserica din GURASADA, inchinata unuia dintre Sfintii Arhangheli - Mihail - este o biserica de tip central, ctitorita pe la mijlocul secolului al XIII-lea. Ea constituie o zestre formidabila de arhitectura si pictura veche: de forma cvadrulobata, combinata cu o turla si cupola centrala si prelungita apoi pe vest cu un spatiu rectangular si turn.

deva : manastirea franciscana
Adresa: Str. Progresului nr.14. A fost ridicata in secolul XVIII de catre colonistii bulgari de religie catolica adusi in Deva de comandantul Cetatii Deva, generalul Steinville. Este construita in stil baroc, din piatra si caramida, cu decoratiuni interioare in relief si statuete apartinand barocului tarziu. A fost restaurata partial. In aceasta manastire romano-catolica functioneaza in prezent "Fundatia Sfantul Francisc".

deva : turnul vechii biserici ortodoxe
Declarat monument istoric, turnul este singura portiune ramasa intreaga dintr-o biserica veche ridicata in 1640. Biserica a ars intr-un incendiu, iar turnul a fost refacut in anul 1727. Dupa Cetate si Castelul Magna Curia, turnul este a treia constructie ca vechime din Deva. Pe fata turnului exista o pisanie scrisa in piatra cu litere chirilice, dar datorita faptului ca era deteriorata, a fost data jos la reparatia generala facuta in 1970, dar nisa in care statea se mai vede si astazi

deva : catedrala ortodoxa "sf. nicolae"
A fost ridicata in 1861 din initiativa mitropolitului Ardealului Andrei Saguna. In perioada 1927-1930 a fost renovata si pictata in stil bizantino-roman. In interior se gasesc cateva icoane din secolul XVII.Pictura veche a bisericii a fost executata intre anii 1929-1931 de catre pictorul Alexandru Pop, directorul belleartelor din Cluj. Iconostasul este sculptat din lemn de stejar si a fost executat de Scoala de meserii din Deva in anul 1940. Cele trei clopote au fost turnate din material de razboi, pe cheltuiala familiei lui Dr. Petru Groza, dupa cum arata si inscriptiile de pe ele.

Afiseaza tot »