Brasov

Judetul Brasov este asezat în centrul României, având o suprafata de 5363 kmp.

Sub aspect fizico-geografic, judetul Brasov se află la jonctiunea a trei mari unitati naturale: Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Podisul Transilvaniei, de unde rezultă o pronuntata complexitate si diversitate în trasaturile geologice si geomorfologice, reflectata în clima, ape, soluri, vegetatie si fauna.

Granitele dinspre sud ale judetului urmeaza curba celor mai înalti munti din Carpati: Bucegi, Ciucas si Fagaras, unde sunt situate lacurile glaciale Urlea si Podragul. Relieful coboară gradual spre nord printr-o arie de dealuri alpine pană la platoul Barsa, ca în cele din urmă, dincolo de raul Olt, să crească din nou spre marginea de sud a platoului transilvanean.

Obiective turistice:

Arhitectura medievala este frecvent intalnita si in majoritatea localitatilor din judet, unde locuitorii acestor locurii, adesea hartuiti de invaziile sraine, au construit, in secolele XIV-XV, diverse cetati. Ruinele lor inca vegheaza localitatile Rasnov, Rupea si Feldioara.

O vizita la Brasov va dezvalui cateva marturii ale unei vieti culturale active. Astfel, statuia lui Johannes Honterus, de langa Biserica Neagra, facuta de catre sculptorul finlandez Haaro Magnussen, reprezinta un umanist deosebit, un luminat in pas cu miscarea europeana a secolului Al XVI-lea care a introdus protestanismul in Brasov si a creat cateva importante scrieri pedagogice si geografice.

Alta statuie, siuata in curtea Bisericii Sf. Nicolae, il intruchipeaza pe Diaconu Coressi, primul tipograf de carti din Romania. Lucrarile sale, publicate dupa 1570, au circulat pretudindeni in teritoriile romanesti.

De asemenea in curtea Bisericii Sf. Nicolae se gaseste cladirea Primei Scoli Romanesti, fondata acum cinci secole. Astazi, este transformata in muzeu si adaposteste diverse colectii pretioase.

Casa Muresenilor din Piata Sfatului, ne aminteste de primul ziar politic al romanilor transilvaneni, fondat in 1838, gazeta de Transilvania. Nu departe de piata Sfatului se gaseste Colegiul national Andrei Saguna, construit in 1850, unde a fost interpretata pentru prima data opereta compusa de Ciprian Porumbescu.