Bacau

judetul bacau

Judetul Bacau are o suprafata de 6.603 kmē.
Este localizat in partea de est a Romaniei si are ca vecini judetele: Neamt la nord, Vaslui la est, Vrancea la sud, Covasna si Harghita la vest

Relieful judetului este format dintr-o zona muntoasa , puternic cutata , la vest ingloband grupa central-estica a Carpatilor Orientali , o zona deluroasa cuprinzand subcarpatii si depresiunea Tazlau-Casin si ,in fine , o parte din lunca Siretului si a podisului Barladului. Carpatii de pe raza judetului sunt formati din muntii Tarcaului , Oituzului , Gosmanului si Berzuntului . Cea mai mare altitudine se atinge in muntii Tarcaului , pe varful Grindusul-Tarbaus ( 1662 m ).

judetului are un caracter continental , variind in functie de treptele de relief. In regiunea montana si deluroasa este o clima putin mai aspra decat cea din lunca Siretului. Temperatura medie anuala este cuprinsa intre 9,5oC in regiunea de campie si 2oC in regiunea muntoasa. Amplitudinile anuale ajung la 25oC iar extremele absolute sunt de 40,8oC , inregistrata la Targu Ocna in 1916 , si de -32,5oC , in 1954 , la Bacau.
Precipitatiile variaza intre 540 mm la campie si 1100 la munte iar directia predominanta a vantului este nord si nord-vest , viteza medie lunara fiind din nord-vest de 4,1 m/s.

Obiective turistice:

Lacuri: Balatau (lac de baraj natural, monument al naturii, situat in Muntii Nemira si format in vara anului 1883 in urma unor alunecari de teren si a unor ploi torentiale), Poiana Uzului, Belci.

Statiuni: Slanic Moldova (situata la 84 km de Bacau, pe valea Slanicului, in Carpatii Orientali) - numita si Perla Moldovei, statiunea este renumita pentru cele peste 20 de izvoare minerale cu efect curativ. Apele minerale sunt folosite in tratarea bolilor digestive, de ficat, de plamani, de nutritie si metabolism si in tratarea reumatismului si a bolilor cardio-vasculare, a bolilor associate (cum ar fi neurastenia si bolile profesionale); Tg. Ocna - aici exista cel mai mare sanatoriu subteran din Europa, situat intr-o mina de sare. Acesta este folosit in tratarea bolilor aparatului respirator (la copii procentul de recuperare este de 90%). In aceste uriase sali subterane se gasesc paturi, o pista de popice si terenuri de sport.

Monumente istorice: ruinele Curtii Domnesti (Bacau, 1481), urme de asezari dacice (Horgesti, sec.1 - 2 e.n), vestigii romane (la Tg.Ocna).

Biserici: Biserica din Borzesti, construita de Stefan cel Mare (1493), in amintirea prietenului sau din copilarie, Gheorghita, omorat acolo de catre tatari; Manastirea Raducanu (construita la Tg.Ocna de Radu Racovita (1664), adaposteste mormantul scriitorului si revolutionarului Costache Negri).