Judetul BIHOR

Judetul Bihor, situat în partea de nord-vest a României, este străbătut de râurile Barcău, Crisul Repede si Crisul Negru, care curg de la est spre vest. Suprafata judetului este de 7.535 km2, resedinta judetului se află în municipiul Oradea.
Relieful este variat, fiind dispus în trepte ce coboară de la est la vest, dinspre culmile Munților Apuseni spre Câmpia de Vest. În est, pe teritoriul judetului, se găsesc culmile înalte, vestice ale Muntilor Bihorului ce saltă peste 1.800 m si masivele Codru-Moma, Pădurea Craiului si Plopis - de înăltimi mai mici (500-1.000 m) - ce completează ca o treaptă mult mai joasă silueta înaltă a Bihorului. Aceste culmi mai coborâte, ce pătrund ca niste tentacule spre vest, sunt despărtite între ele de depresiunile Beiusului, pe Crisul Negru, si Vad-Borod, pe Crisul Repede. Dealurile piemontane fac trecerea spre treapta cea mai joasă, spre Câmpia de Vest (Câmpia Crisurilor, în sud si Câmpia Barcăului, în nord).

Prezenta unor obiective turistice importante, precum si existenta unor monumente istorice sau de arta populara au contribuit la dezvoltarea turismului si pe aceste meleaguri.

Judetul Bihor, prin frumusetea si originalitatea peisajului natural, prin monumentele istorice si prin elementele etnografice, ofera turistilor variate si bogate posibilitati de recreere si instruire.

Pestera Ursilor este situata la 86 km de Oradea, pe DN 76. A fost descoperita intamplator la sfarsitul anilor 1970, in zona carierelor de marmura din muntii Chiscau, la o altitudine de 482 de metri. Numele pesterii provine de la resturile fosilizate ale ursului de caverna (Ursus Spelaeus - disparut acum aproximativ 15.000 de ani), care s-au descoperit aici.

Pestera Scarisoara este situata la o inaltime de 1200 de metri, in apropierea satului Garda, pestera Scarisoara este celebra prin ghetarul pe care il adaposteste in interiorul stancilor ei calcaroase.

Pestera Vantului, situata pe malul stang al Crisului Repede, este cea mai lunga pestera din Romania.
Pestera Meziad, rezervatie speologica situata in muntii Padurea Craiului, una dintre cele mai mari pesteri din Romania.
Saritoarea Bohodeiului (in apropiere de Pietroasa), cu o inaltime de 80 m, este a treia cascada ca marime din Romania.
Cheile Crisului Repede (in muntii Padurea Craiului) - aceasta rezervatie include 11 pesteri.
Alte cascade: cascada Bulbuci - 40 m inaltime, in muntii Bihorului, cascada Moara Dracului - 20 m inaltime.