Bistrita Nasaud

Judetul Bistrita-Nasaud are o suprafata totala de 5.355 km patrati si este situat in nordul Romaniei, are granite cu Judetul Maramures la nord, Judetul Suceava la est, Judetul Mures la sud si Judetul Cluj la vest.Resedinta de judet este orasul Bistrita

Judetul include zona de legatura dintre Carpatii sudici si Podisul Transilvaniei, bazinul de sus al raului Somesul Mare si afluentii sai, cat si o mica parte din bazinul mijlociu al raului Mures. Judetul Bistrita-Nasaud are un relief variat distribuit in forma de amfiteatru spre Campia Transilvaniei.

Din punct de vedere climatic, judetul Bistrita-Nasaud se încadrează în zona continental moderată.
Temperatura medie anuală coboară sub 0 grade în regiunile montane, la peste 1900 m si se ridică la peste 8,5 grade Celsius în zona sud-vestică a judetului. Evolutia temperaturilor aerului este tipic continentală, cu maxima în luna iulie si minima în ianuarie.
Precipitatiile, în functie de anotimp, depăsesc în general media pe tară. Caracterul predominant deluros-muntos al reliefului a favorizat o vegetație etajată si foarte diversă.
Fauna este bogată si variată fiind caracteristică fiecărei forme de relief.

Obiective turistice:

Pestera Zanelor, Pestera Izvorul Tausoarelor (cea mai adanca pestera din Romania), Pestera Jgheabul lui Zailan.

Statiunea Sangeorz-Bai cu ape minerale medicinale si de masa, zona Piatra Fantanele, zona Colibila cu lacul artificial si barajul situat pe raul Bistrita, Valea Vinului, Parcul Dentrologic Arcalina cu numeroase plante autohtone si exotice si Iezerele Bumbaiescului, Lacurile Taul Petros, Taul Lala Mare.

In judet se gasesc, de asemenea, numeroase monumente istorice si arhitecturale. Interesante descoperiri arheologice pot fi vizitate la Ardan, Bistrila, Coldau, Dumitrita, Saratel, cat si ruinele cetatilor Ciceu si Rodna.

Printre monumentele arhitectonice ale judetului Bistrita Nasaud mentionam bisericile de lemn de la Sarata, Silivasu de Campie, Spermezeu, Salcuta, Tigau, Zagra, bisericile evanghelice de la Henna, Dipsa, Bistrita, dar si zona Sugalete, care dateaza din secolele XV-XVI.