Botosani

judetul botosani

Judetul Botosani, avānd o suprafata de 4.986 km2 este situat īn partea de nord-est a Romāniei, īnvecināndu-se la sud cu judetul Iasi, la vest cu judetul Suceava, la nord cu Ucraina si la est cu Republica Moldova.

Teritoriul judetului, cuprins īn īntregime īn zona de dealuri a Moldovei de Nord, prezinta diferente de altitudine relativ reduse: dealurile Siretului, mai īnalte la vest si īn sectorul nordic al Cāmpiei Moldovei si dealurile scunde la est, cu caracteristici proprii Podisului Moldovei. Ca altitudini absolute, relieful variaza īntre 587m īn zona Dealu Mare Tudora si 54 m īn lunca Prutului.

Teritoriul judetului este supus influentelor climatice continentale ale Europei de est, fiind caracterizat prin valori ale temperaturii aerului si precipitatiilor specifice climatului continental excesiv. Media anuala a temperaturii este īn aceasta zona de 8,6 C iar precipitatiile atmosferice au o medie de 508,3 mm.

Obiective turistice:

- Biserica Sf. Nicolae, Popauti - Botosani, ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si Sfant din 1496; pictura interioara, de mare valoare, dateaza din secolul al XV.
- Biserica Sf. Nicolae Domneasca - Dorohoi, ctitorie a lui Stefan cel Mare din anul 1495, construita in stil moldovenesc si avand o decoratie exterioara bogata, presarata cu elemente bizantine;
- Manastirea Cosula din localitatea cu acelasi nume, construita in timpul domniei lui Petru Rares de catre vistiernicul Matias Cosulvei (1532), mai pastreaza fresce originale de mare valoare (pictura murala) realizate intre anii 1537 - 1681.
- Biserica armeneasca - Botosani (1535);
- Biserica Sf. Gheorghe - Botosani, ctitorie a Doamnei Elena Rares, sotia domnitorului Petru Rares, dateaza din anul 1551;
- Biserica Uspenia, ctitorie din anul 1552 a Doamnei Elena, avand pictura interioara refacuta complet in anii de dupa revolutie.
- Manastirea Agafton- Curtesti, (la 4 km sud-vest de Botosani), dateaza din secolul XVI;
- Manastirea Vorona (manastirea de calugarite), este cea mai importanta manastire din judet si se afla la 15 km sud - est de Botosani.
- Manastirea Gorovei - Gorovei, Vaculesti (1742);
- Schitul Frumusica (sau Bals), din satul Storesti;