Dambovita

judetul dambovita

Judetul Dambovita are o suprafaţă de 4.054 km˛. Este situat in partea central-sudică a tarii, suprapunându-se bazinelor hidrografice ale râurilor Ialomita si Dambovita

Teritoriul este dispus în trei trepte de relief, ce se succed de la nord spre sud pe o diferenta de nivel de cca. 2400 m; acestea sunt alcătuite din munţi , dealuri si campii . Etajat de la campia joasă pana la cele mai înalte piscuri ale Muntilor Bucegi, relieful judetului Dambovita prezintă o mare diversitate peisagistica.

Clima temperat continentală este mai umedă si racoroasă în zonele înalte, iar în zonele joase cu precipitatii mai reduse si temperaturi mai ridicate.

Resursele naturale cuprind o gamă importantă de bogatii constituite în principal din : zacaminte de titei, gaze naturale, carbune, sulf, ape sulfuroase, marne,calcare, gresie.

Obiective turistice:

Palatul Brancovenesc de la Potlogi- Palat in stil brancovenesc, construit de Constantin Brancoveanu in 1698, pe locul unei curti boieresti, fatada orientata spre un elesteu, astazi secat, are o dubla loggie. Pe fatada opusa, spre curte, compozitia este dominata de foisorul cu scara exterioara, asemeni celui de la Mogosoaia. Decoratia palatului cuprindea motive florale de inspiratie persana, care se aseamana cu unele prezente la Mogosoaia in foisor, la biserica Coltei in exterior, in varianta de la Potlogi, ele sunt realizate in stuc.

Complexul Muzeal Curtea Domneasca de la Targoviste, resedinta domneasca a lui Mircea Cel Batran (1394) singura capitala a Tarii romanesti (1431) unde au domnit personalitati importante ale vremii, printre care amintim pe bravul domnitor Vlad Tepes, cunoscutul erou al novelei lui Bram Sthoker Dacula, complexul continand si celebrul Turn al Chindiei.

Mai pot fi vizitate ruinele conacului Vacaresti, Biserica Stela, Biserica Andronesti, Muzeul de arheologie, Muzeul scriitorilor, Muzeul tiparului si al cartii vechi, Manastirea Dealu si Manastirea Viforata, spre Cetatuia Negru Voda, spre Namaiesti, schitul Cota 1000.