Gorj

Judetul Gorj este situat in S-V Romaniei, pe cursul mijlociu al Jiului si are o suprafata de 5.602 Km2
Relieful este variat, în trei trepte distincte: în N si NV sunt M-tii Parang, Valcan si Godeanu, cu altitudini ce depasesc frecvent 2.000 m (altitudine maxima: 2.519 , varful Parangu Mare) si cu urme ale glaciatiei cuaternare (circuri, custuri, lacuri glaciare, morene), in partea centrala se desfasoara zona subcarpatica, constituita din mai multe aliniamente de dealuri (mai importante: Sacelu, Mogos, Stroiesti, Bran) si depresiuni (Polovragi, Novaci, Targu Jiu-Campu Mare), iar în S, se află o portiune a Piemontului Getic.

Clima este temperat-continentala, cu temperaturi medii anuale de 10,2, in depresiuni, în zona dealurilor înalte si pe munții înalți ; precipitațiile medii anuale sunt repartizate neuniform: 585 mm în S, în lunca Jiului, 753 mm în depresiuni, 925 mm în zona dealurilor subcarpatice si peste 1.200 mm pe culmile montane.

Obiective turistice:

Oras al monumentelor lui Brancusi, Municipuil Targu-Jiu este resedinta admisnitrativa a judetului. Principala atractie a orasului , este complexul sculptural realizat de marele Brancusi intre 1937-1938: Masa Tacerii, poarta Sarutului si Coloana Infinutului. Cele trei capodopere situate in aer liber sunt dedicate eroilor primului Razboi Mondial.

La Curtisoara intr-un loc pitoresc se gaseste casa fortificata Cula Cornoius, construita in secolul al XVIII-lea si tot acolo se gaseste si un interesant muzeul al satului.

Langa Pasul Jiului se gasesc ruinele unei tabere romane datand din vremea Imparatilor Septimius si Caracalla.

Pe Valea Jiului, turistii se pot opri la Lainic si pot vizita manastirea de acolo sau pot merge la Novaci, oras montan datand din secolul al XVI-lea.