Maramures

Judetul Maramures este situat în partea de nord a tării, fiind delimitat de judeţele Satu-Mare, Sălaj, Cluj, Bistrita-Năsăud si Suceava, respectiv la nord fiind delimitat de frontiera cu Ucraina, având o suprafată de 6.215 km˛
Climatul este temperat continental, cu o temperatura medie anuala de +9.4°C
Reteaua hidrografică este reprezentată de principalele răuri: Tisa, Viseu, Iza, Lăpus si Somes.

Obiective turistice:

In Judetul Maramures exista circa 1000 de izvoare cu concentratie minerala, in afara lacurilor cu apa sarata, sau a paraurilor puternic mineralizate. Cele mai importante izvoare sunt cele de la Ocna Sugasului cu o mineralizatie de 119g/l, apa sarata, Costiui cu clorurosodic, 289 g/l, Breb trei izvoare, bicarbonate, clorurosodice, sulfate si multe altele.

Rezervatia Naturala Pietrosu Rodnei, izbucul Izvorul Albastru al Izei, Pestera de la Izvorul Izei -2700 m lungime, 200 m adancime, cu rau activ, Ulita de Piatra, cascadele de pe valea Buhaescu, Cascada Cailor, considerata a fi cea mai inalta din Romania. Se mai remarca Piatra Rea -cu un abrupt impresionant, zeci de pesteri si avene, si o flora rara plina de specii de orhidee si flori de colt, punctele de belvedere Pietrosu, Puzdrele, Gargalau, stancile Piatra Alba, Piatra Buhaiului, Muncelu Raios.

Biserici de lemn din Maramures
Biserici de lemn din Lăpus
Biserici de lemn din Chioar
Cimitirul Vesel din Săpânta
Mănăstirea Sfânta Ana din Rohia