Mehedinti

Judetul Mehedinti este situat in sud-vestul Romaniei si se intinde pe 4900 kmp. Dunarea, unul dintre cele mai mari fluvii din Europa, curge pe o distanta de 192 km, de-a lungul granitei sudice a judetului.

Judetul este străbătut de soseaua europeană E70, iar darea în folosință a Canalului Rin - Main - Dunăre a pus resedința judetului, municipiul Drobeta Turnu Severin, în contact direct cu toate orasele riverane de la Marea Neagră si până la Marea Nordului.

Podul de la sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier a scurtat distantele rutiere dintre Drobeta-Turnu Severin si diferite orase europene.

Relieful judetului format din munti, podisuri si câmpie, se înfătisează sub forma unui amfiteatru dispus în trepte ce coboară dinspre nord-nord-vest spre sud-sud-est.

Clima judetului Mehedinti este temperat- continentală cu influențe mediteraneene în zona Cazanele si a municipiului Drobeta Turnu Severin.

Obiective turistice:

-Castelul roman Drobeta -construit in timpul imparatului Traian care avea rolul de a apara podul peste Dunare construit de Apolodor din Damasc in anul 102-103 e.n.
-Cetatea Severinului -monument medieval din secolul al XIII, a avut importanta deosebita in secolul XIII-XV, in lupta de Aparare impotriva expansiunii unguresti si otomane impotriva Tarii Romanesti
-Manastirea Vodita - este primul monument care atesta in infiintarea vietii monahale in tara noastra in secolul XIV, de catre calugarul Nicodim. Ea a avut un rol deosebit in stoparea patrunderii catolicismului care sprijinea expansiunea maghiara in tarile romane.
-Manastirea Strehaia - construita in secolul XV, avand un rol important in partea de sud-vest a Tarii Romanesti, aici construindu-se si o resedinta domneasca.
-Manastirea Gura Motrului - carei constructie s-a definitivat in secolul al XVII-lea fiind pictata de domnitorul Constantin Brincoveanu.
-Schitul Topolnitei - construit in secolul al XVII-lea de capitanul Lupu Buliga din oastea lui Matei Basarab si a preluat sarcinile Manastirii Tismana.