Satu Mare

Judetul Satu Mare este situat în nord‑vestul României, în zona frontierei comune cu Ungaria şi Ucraina, pe o suprafaţă de 4418 km˛.

Din punct de vedere fizic teritoriul judeţului este variat, cuprinzând câmpia ca formă dominantă, dealuri şi munţi.

Zona de câmpie, se întinde în partea de vest si sud‑est a judeţului si este brăzdată de râurile Somes şi Crasna.

Zona montană ocupă partea de nord‑est a judetului, fiind reprezentată de Munţii Oasului si o mică parte din Munţii Gutâi. Înălţimile muntoase cresc de la est spre vest ajungând la 827 m în Munţii Oasului si la 1200 m pe vârful Pietroasa din Munţii Gutâi. Spre vest munţii închid depresiunea numită ?Tara Oasului?

Reţeaua hidrografică a judetului Satu Mare este reprezentată de râurile Somes cu o lungime de 60 km pe teritoriul judetului, Tur 66 km şi Crasna 57 km.

Clima este temperat‑continentală, cu veri calduroase, ierni friguroase şi precipitaţii bogate.

Obiective turistice:

Muzeul din Tasnad, Muzeul Svabesc din Petresti, Muzeul Maghiar din Bogdand, Muzeul Motilor din Scarisoara, Biserica din lemn de la Soconzel, rezervatia dacilor liberi de la Mediesu Aurit, rezervatia arheologica Bobold-Carei.

Judetului Satu Mare se remarca prin traditiile pastrate cu toate micile amanunte. In zilele de sarbatoare, oamenii isi pun frumoase costume populare si se aduna la hora, in Negresti-Oas. Orasul, este rasfirat pe 77 de coline si este imprejmuit de munti impaduriti in care traiesc caprioare, cerbi, ursi, mistreti. Ridicat la rang de municipiu in deceniul trecut.

Carei este si el un punct turistic demn de luare aminte. Cunoscut inca din 1320, sub denumirea de Villa Karul, orasul de mandreste cu splendidul castel Karoly (astazi muzeu), construit in anul 1794 in parcul orasului si foarte bine conservat.