Suceava

Judetul Suceava este situat în partea de nord-est a tarii, cu o suprafata de 8553,5 km2 si este al doilea judet ca mărime din tara.
Se învecinează la nord cu Ucraina (frontieră de stat), la est cu judetul Botosani, la sud-est cu judetul Iasi, la sud cu judetele Neamt, Harghita, Mures si la vest cu judetele Bistrita-Năsăud, Maramures.

Resedința judetului este municipiul Suceava.

Dealurile si munții sunt formele de relief predominate. Suprafata fondului forestier reprezintă 53% din cea a judetului, ocupând din acest punct de vedere primul loc pe tara.

Clima este una temperat continentala. Venind dinspre vest, masele de aer isi pierd treptat din umezeala in timpul traversarii Carpatilor Orientali, incat in partea estica a judetului ajung mai uscate, clima suferind un proces de continentalizare. Aerul de origine nordica aduce ninsori iarna si ploi reci primavara si toamna. Din est, judetul primeste influente climatice continentale cu seceta vara, cu cer senin, ger si viscole iarna.

Obiective turistice:

Cetatea Princiara Suceava, Manastirea Sf. Ioan din Zamca, Biserica Sf. Dumitru si Biserica Miruli, Muzeul National Bucovina.

Zona Dornei poate fi considerata una din cele mai frumoase imbinari intre natura si creatia umana, rezervatiile naturale, printre care si padurea seculara de la Slatioara ce ofera o remarcabila priveliste a naturii desfasurate, monumentele pictate incluse de UNESCO intre capodoperele de arta ale lumii.
Printre aceste monumente se distanteaza Manastirea Voronet (1488). La mica distanta una de alta, se gasesc manastirile ortodoxe: Humor (1530), Moldovita (1532), Sucevita (1584) vizitate de iubitorii de arta si cultura. De asemenea se mai gasesc Manastirile Dragomirna (1609), o broderie in piatra, Putna (1469) construita de Voievodul Stefan cel Mare, care adaposteste mormantul acestuia.

Alte manastiri de mare valoare istorica si religiaosa sunt cele de la Stanisoara, Slatina, Rasca si Pobota.

Un loc special il ocupa satul Marginea, unde olari indemanatici realizeaza faimoasa ceramica neagra, renumita in toata lumea.