Tulcea

Judetul Tulcea, spatiu Nord-Dobrogean, este un univers de frumusete salbatica al Deltei Dunarii si al batrânilor Munti Hercinici. Suprafata judetului este de 8499 km2

Relieful cuprinde Horstul Dobrogean la vest, rest al lanțului de munti Hercinic din care face parte Munții Măcinului, care este cea mai veche formațiune de pământ a tarii, si Delta Dunării la est, care împreună cu complexul Razim-Sinoe ce trece si în judetul vecin Constanta, acoperă mai mult de 4.000 km2. În judetul Tulcea, Delta Dunarii ocupa o suprafata de 3446 km2, ceea ce reprezintă 40,54 % din suprafata judetului.

Obiective turistice:

Enisala -la 17 km de Jurilocva- aici s-au gasit urmele unor asezari traco-getice si getice.
* Fortificatia Troesmis -la 3 km de comuna Turcoaia- cetate traco-getica mentionata in sec. III i.Hr. cu ocazia conflictului militar dintre Lysimach-Dromichete.
* Fortareata Noviodunum -Isaccea- cetate romano-bizantina cu nume celtic, construita in 369 d.Hr.
* Fortareata Arrubium -Macin- asezare cu nume celtic, atestata documentar in anul 100 d.Hr.
* Cetatea Dinogetia -Garvan- numele ei a fost mentionat pentru prima data de catre Ptolemeu in cunoscuta sa lucrare "Geographia".

Alte vestigii istorice: Cetatea antica, Chilia Veche ( a existat din antichitatea greceasca, apoi a fost stapanita de bizantini pana in sec. X); Cetatea bizantina Salsovia, Mahmudia (sec. III d.Hr.)

Rutele turistice merg spre Macin, Garvan si Isaccea, regiunea fiind cunoscuta pentru peisajele pitoresti. Cele mai importante rute sunt cele din Delta, regat al apelor si al insulelor plutitoare, un adevarat paradis al pescarilor si vanatorilor, paradisul pasarilor si al florei formand un peisaj unic.

In acest sanctuar al naturii care contine lacuri, insulite plutitoare de trestie, "paduri" de trestie si paduri de salcii, paradisul pasarilor migratoare venite din toata Europa si de pe alte continente, se gasesc peste 300 de specii din care 176 cuibaresc in Delta Dunarii iar 184 fiind protejate de Conventia de la Berna.