Valcea

Judetul Valcea, localizat īn sudul Romaniei, se īntinde pe o suprafata de 5.765 km²
Resedinţa judeţului este municipiul Rāmnicu Vālcea.

Prin asezarea sa geografică, judeţul Vālcea beneficiază de aproape toate formele majore de relief: munţi, dealuri subcarpatice, podis şi lunci cu aspect de cāmpie, dispuse īn trepte de la nord la sud, īntregite de defileele ale Oltului şi Lotrului, străjuite de munţii Cozia, Căpăţānii, Făgăraş, Lotru si Parāng.

Este temperat-continentala,moderata, fara schimbari bruste de temperatura si de umiditate, caracteristica depresiunilor subcarpatice, fapt pus in evidenta de raspandirea vitei de vie,a nucului si a altor pomi fructiferi.

Temperatura medie anuala este de 10,2*C; temperatura medie a lunii ianuarie este de -2,1*C, iar a lunii iulie de 20,6*C. Temperatura maxima inregistrata a fost de 39,9*C (iulie 1946), iar minima absoluta a fost de -27*C (ianuarie 1942). Amplitudinea termica de 64,3*C este caracteristica climatului colinar.

Obiective turistice:

In judetul Valcea reteaua de obiective turistice consta in monumente culturale, istorice si arhitectonice, multe fiind unice, cum ar fi manastirile Cozia, Horezu, Govora, Bistrita, Dintr-un Lemn, Surpatele, Arnota cat si Palatul Epicopal al Ramnicului. De asemenea se mai gasesc pe Valea Oltului, campuri geto-dacice si daco-romane, Cetatea Buridava sau Calea lui Traian.

In judetul Valcea sunt 6 muzee. Cel mai mare este Muzeul de Istorie din Ramnicul Valcea, cu 50000 de exponate care arata istoria romanilor pe acest pamant. Alte muzee interesante sunt: Memorialul Nicolae Balcescu, aflat in satul sau natal; Muzeul de Arta Ramnicu Valcea, muzeul Gheoghe Magheru din Troianu, Casa Memoriala Anton Pann, Colectia arheologica, carti vechi si arta medievala de la Govora, Muzeul Vinului din Dragasani, Colectia de arta populara etnografica din Bujoreni; Colectia Inatesti, Colectia Gh. D. Anghel din Costesti; Expozitia Gib I. Mihaescu din Dragasani; Colectia Etnografica din Irimesti.