Vrancea

Vrancea este judet în regiunile istorice Moldova ,la nord de râul Milcov, si Muntenia ,la sud de raul Milcov, din România. Are o suprafata de 4.863 kmČ, resedinta judeteană este municipiul Focsani.

Formele de relief ale judeţului Vrancea pot fi asemuite cu nişte trepte uriaşe, care coboară de la vest spre est, prima treaptă este constituită de munţii Vranceai, alcătuiţi din culmi şi masive cu înălţimi de la 960m la 1873m. Următoarea treaptă este reprezentată de culmile deluroase, cu altitudini ce încep la 350m şi continuă variat pînă la 1001m. În fine a treia treaptă, ca o platformă întinsă pînă la cursurile de apă Siret, Trotuş şi Râmnic ? o reprezintă câmpia. Clima este continentală, influenţată de masele de aer venite din estul, nordul şi sudul Europei.

Clima judetului Vrancea este temperata, cu mari variatii determinate de confluenta reliefului. În zonele de campie, temperatura medie anuala este de 9șC, în cele deal între 6șC si 9șC, în cea montana este cuprinsa între 2șC si 6șC, iar pe culmile cele mai înalte ale Muntilor Vrancei între -1șC si 2șC.

Obiective turistice:

- Manastirea Mera - o constructie fortificata construita in 1685; este singura cladire construita in Romania de catre familia Cantemir (patrioti, conducatori si invatatori).
- Pivnitele domnesti de la Odobesti, construite in 1839 unde se gaseste cea mai mare si bogata colectie de vinuri imbuteliate din Romania, apatinand unitatii Vincon din Focsani.
- Biserica de lemn (s-au folosit grinzi de stejar) din satul Prisaca-Valea Sarii, construita in 1770 pe cursul superior al raului Putna.
- Muzeul Satului care este o sinteza a traditiilor populare, agricultura traditionala si tehnici artizanale, obiceiuri si conditii de locuit din Vrancea -este situat in Crangul Petresti, la 7 km distanta de Focsani.
- Mausoleul Eroilor Romani inchinat soldatilor care au murit pe linia frontului de la Marasesti-Marasti-Soveja-Focsani-Sud, in Primul Razboi Mondial.