Calarasi

Judetul Calarasi este unul din cele mai tinere judete ale tarii, fiind creat in ianuarie 1981. Situat la hotarul de sud-est al Romaniei, pe cursul Dunarii si al Bratului Borcea - ocupand o parte din Campia Munteniei - judetul Calarasi are o suprafata de 5.074 kmp , resedinta judetului aflandu-se in municipiul Calarasi. Judetul se invecineaza la nord cu judetul Ialomita, la est cu judetul Constanta, la vest cu judetul Giurgiu si Ilfov si la sud cu Bulgaria.

Judetul dispune de un relief in care caracteristica predominata o reprezinta campia grupata in patru unitati mari (Campia Baraganului Mostistei - Baraganul Sudic - Campia Vlasiei, Campia Burnasului, Lunca Dunarii) si luncile si Baltile (Balta Borcei, vaile Argesului si ale Dunarii).
Reteaua hidrografica este reprezentata, in primul rand, de fluviul Dunarea ce delimiteaza la sud si sud-est teritoriul judetului.

Obiective turistice:

Biserica fostei Manastiri Negoesti este monument istoric si de arhitectura religioasa. Biserica este ctitorie din anii 1648-1649 a domnitorului Matei Basarab si a sotiei sale Elina. A fost refacuta in anul 1777 (s-au refacut ferestrele, zidul imprejmuitor si s-au reparat chiliile). Restaurata in anul 1850.
- Biserica fostei Manastiri Plataresti este monument istoric si de arhitectura religioasa. Manastirea a fost infiintata in 1642 de Matei Basarab, sotia sa Elina si altii. Cuprinde biserica Sf. Mercurie, construita intre 1642-1646. Este un monument remarcabil prin clara compozitie a formelor arhitecturale si picturi murale interioare.
- Manastirea Sf. Gheorghe din Radu Negru este situata la 10 km est de Calarasi, la 123 km S-E de Bucuresti. A fost infiintata in 1991 cu hramul Sf. Mucenic Gheorghe , fiind ctitorita de localnici din caramida pe temelie de piatra. Arhitectura este in stil bizantin, exteriorul fiind marcat de un brau din caramida rosie presata.
- Catedrala Ortodoxa Sf. Nicolae este monument de arhitectura religioasa. Edificiul a fost construit in anul 1838.
- Palatul Prefecturii este monument de arhitectura laica. Cladirea a fost construita in anul 1897 in stil neoclasic.