Judetul CONSTANTA

Judetul Constanta detine 2,97% din suprafata României si se află pe locul 8, dupa suprafata, si pe locul 5, după populatie, între judetele tarii.

Constanta a fost fondat în urma colonizarii grecesti a Pontului Euxin de catre colonisti greci din Milet în secolele VII-V î. Ch, sub numele de Tomis.

Tomis - Constanta, Metropola a Pontului stang in antichitate, se va afirma de-a lungul secolelor, in indisolubila legatura cu istoria romanilor, cu interesele lor comerciale si spirituale, nod important de comunicare intre Orient si Occident.

Cele mai vechi urme de vietuire umana, din indelunga perioada a pietrei cioplite, au fost descoperite in nordul orasului.

In urma cu multe mii de ani, intr-un spatiu geografic bogat in resurse, viata oamenilor primitivi s-a putut dezvolta gratie ocupatiilor lor preponderente, vanatoarea si pescuitul. S-a facut trecerea de la uneltele de piatra cioplite la cele slefuite, superioare ca eficienta si varietate.

Orasul fondat de greci in secolul al VI-lea i.Hr. s-a dezvoltat cu precadere in timpul dominatiei romane cad a primit si numele imparatului Constantin.

Muzeul Arheologic din oras are o colectie impresionanta de statui romane.
Doua dintre ele sunt speciale: una dintre ele Zeita Fortuna si Zeul Pontos, cei doi protectori ai orasului si cealalta Sarpele Glicon.
Aceste statui au fost descoperite sub o gara veche in anul 1962 si au rezistat pana si invaziei avarilor din sec. al VII-lea d.Hr.

Dominatia otomana este marcata in Constanta prin Moscheea Mahmud al II-lea si de catre farul genovez ridicat in secolul al XIII-lea si care inca mai functioneaza langa portul de agrement.

In fata Delfinarului se afla Acvariul, loc in care se poate studia fauna si flora Marii Negre.

Pe timpul verii aeroportul din Constanta aflat la 24 de km de oras are legaturi aeriene catre toate orasele importante din Europa.

Spre capitala Romaniei sunt legaturi aeriene zilnice cat si un numar de unsprezece trenuri care acopera dinstanta dintre cele doua orase intr-un interval de 2 ore si jumatate.

In partea de vest granita judetului pe o lungime de 37 km este data de Dunare iar in partea de este de tarmul Marii Negre.

De la est la vest judetul este traversat de Canalul Dunare-Marea Neagra pe o lungime de 64,5 km.
Portul Constanta se gaseste pe tarmul vestic al Marii Negre, la 182 mile maritime departare de Stamtoarea Bosfor si la 85 mile maritime de orasul-port Sulina, locul unde Dunarea se varsa in Marea Neagra.