Covasna

judetul covasna

Judetul Covasna are o suprafata de 3.705 km²,are ca resedinta municipiul Sfantu Gheorghe.
si se afla intr-o zona de contact a marii depresiuni a Baraoltului cu unitatile Carpatilor de Curbura.

Trasatura caracteristica a reliefului consta in acest "zid" muntos care inconjoara dinspre est, vest si nord partea nordica si centrala a zonei depresionare.

Clima este de tranzitie, intre clima temperata de tip oceanic si temperata de tip continental, umeda si racoroasa in zonele de munte, cu precipitatii reduse si temperaturi scazute in zonele mai joase, cu ninsori abudente in timpul iernii si cu veri calde. Ca temperatura medie anuala se inregistreza in zonele inalte 1°C, iar in depresiuni, 7-8°C; aceasta fiind cu 3°C mai joasa decat media pe tara, valori care difera datorita reliefului. Caracteristica zonei este inversiunea de temperatura, pe care o intalnim mai ales in partea nordica a localitatii Targu Secuiesc.

Obiective turistice:

Judetul Covasna este pamantul apelor minerale si al statiunilor balneo-climaterice. Numai in jurul orasului Covasna se gasesc peste 1000 de izvoare cu ape minerale, unele avand un debit de 1000 l/ora. Bogate in acid carbonic, aceste ape sunt foarte diferite atat la gust cat si la efectele curative.

Aerul ionizat, apele carbogazoase, au determinat faima statiunilor din judetul Covasna, fiind considerate cele mai complexe statiuni din Europa. O serie de statiuni cu renume national se mai gasesc in judetul Covasna, dintre care: Balvanyos, Valcele, Doboseni Malnas Bai, Biborteni, Bodoc, Fila, Micfalau, Valea Zalanului. In aceste statiuni se trateaza boli dermatologice, reumatice, ortopedice, cardiologice, de nutritie, endocrine, genitale.

Judetul Covasna este supranumit judetul bisericilor fortificate, portilor si stalpilor din lemn sculptate. Toate acestea se pot vedea in orase ca Intorsura Buzaului, Baraolt, Targu Secuiesc, Covasna, Sfantul Gheorghe, dar si in sate precum: Filia, Ilieni, Lemnia, Ozun, Recim, Zabala, Araci, Arcus, Batani Mari, Olteni, Sanzieni, Valea Crisului, Aita Mare.

Un loc pitoresc sunt Cheile Varghis, pe Valea Varghis, din Muntii Harghita. Raul a taiat in stanca o trecere stramta, lunga de 3 km de o frumusete naturala si salbaticie impresionanta, si care are peste 60 de pesteri. Cea mai mare pestera este pestera Meresti si este cea mai lunga pestera din Carpatii Orientali.