gurasada : Biserica din GURASADA




Biserica din GURASADA, inchinata unuia dintre Sfintii Arhangheli - Mihail - este o biserica de tip central, ctitorita pe la mijlocul secolului al XIII-lea. Ea constituie o zestre formidabila de arhitectura si pictura veche: de forma cvadrulobata, combinata cu o turla si cupola centrala si prelungita apoi pe vest cu un spatiu rectangular si turn.

deva : manastirea franciscana




Adresa: Str. Progresului nr.14. A fost ridicata in secolul XVIII de catre colonistii bulgari de religie catolica adusi in Deva de comandantul Cetatii Deva, generalul Steinville. Este construita in stil baroc, din piatra si caramida, cu decoratiuni interioare in relief si statuete apartinand barocului tarziu. A fost restaurata partial. In aceasta manastire romano-catolica functioneaza in prezent "Fundatia Sfantul Francisc".

deva : turnul vechii biserici ortodoxe




Declarat monument istoric, turnul este singura portiune ramasa intreaga dintr-o biserica veche ridicata in 1640. Biserica a ars intr-un incendiu, iar turnul a fost refacut in anul 1727. Dupa Cetate si Castelul Magna Curia, turnul este a treia constructie ca vechime din Deva. Pe fata turnului exista o pisanie scrisa in piatra cu litere chirilice, dar datorita faptului ca era deteriorata, a fost data jos la reparatia generala facuta in 1970, dar nisa in care statea se mai vede si astazi

deva : catedrala ortodoxa "sf. nicolae"




A fost ridicata in 1861 din initiativa mitropolitului Ardealului Andrei Saguna. In perioada 1927-1930 a fost renovata si pictata in stil bizantino-roman. In interior se gasesc cateva icoane din secolul XVII.Pictura veche a bisericii a fost executata intre anii 1929-1931 de catre pictorul Alexandru Pop, directorul belleartelor din Cluj. Iconostasul este sculptat din lemn de stejar si a fost executat de Scoala de meserii din Deva in anul 1940. Cele trei clopote au fost turnate din material de razboi, pe cheltuiala familiei lui Dr. Petru Groza, dupa cum arata si inscriptiile de pe ele.

Afiseaza tot »

criscior : MUZEUL DE ETNOLOGIE




MUZEUL DE ETNOLOGIE DIN CRISCIOR.(Muzeul satului) adăposteste adevărate obiecte de patrimoniu de la costume traditionale până la diverse obiecte de muncă specifice zonei mineritului.

brad : MUZEUL AURULUI




Colectia mineralogică din Brad, cunoscută sub numele de "Muzeul Aurului" a fost fondat de mai bine de 100 de ani, a adunat peste 2000 de exponate din tările lumii.
Colectia de aur nativ, provine din minele din Muntii Metaliferi, si este una dintre cele mai importante colectii din lume. Muzeul prezintă si unele obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Criscior care dovedesc existenta omului pe aceste meleaguri în urmă cu 5000 de ani si a unei activităti de extragere a aurului de 2000 de ani.
Vizitabil
Luni-sâmbătă: 8.00 - 16.30
Duminică: 9.00 - 14.00
Contact Tel : 0040-254-612-800

Afiseaza tot »