HUNEDOARA


Judetul Hunedoara este situat in vestul Romaniei si se intinde pe 7.016 kmp, suprafata care reprezinta 2,9% din suprafata totala a Romaniei. Principalele localitati ale judetului sunt municipiile Deva,Hunedoara, Petrosani, Brad, Orastie si orasele Calan, Hateg, Simeria,Geoagiu, Vulcan, Petrila, Lupeni, Uricani si Aninoasa.

Relieful judetului Hunedoara este preponderent muntos. Defileurile, zonele depresionare, depresiunile intramontane si colinare completează acest tablou.

Clima judetului Hunedoara este caracterizată de climatul de munte si de un climat continental moderat de deal, în restul judetului.

Reteaua hidrografică a judetului Hunedoara este formata in principal de bazinului râului Mures si bazinelor râurilor Jiu si Crisul Alb. Densitatea retelei hidrografice este cuprinsă între 0,5 km/km˛ si 1,1 km/km˛.

Râul Mures este principala arteră hidrografică a judetului. Îl străbate pe o lungime de 105 km. Bazinul râului are 6.591 km˛. Între afluentii importanti ai Muresului se numără Orăstie (sau Apa Orasului), cu o lungime de 47 km, Strei, lungime 89 km, Geoagiul, lungime 34 km si Călanul, lungime 20 km.
Jiul are în judetul Hunedoara un bazin hidrografic de 1.050 km˛.
Crisul Alb străbate judetul Hunedoara pe o lungime de 66 km.

Cea mai mare densitate de lacuri este în Muntii Retezat, peste 80 lacuri. Cele mai importante de mentionat ar fi lacurile Bucura, Zănoaga, Custuri. Cea mai mare întindere dintre lacurile alpine o are Lacul Bucura, cu o suprafată de peste 10,5 hectare, iar lacul situat la cea mai mare altitudine este Lacul Tăul Mare (sau al Custurii), situat la 2.270 metri înăltime.

Judetul Hunedoara este un tinut plin de vestigii istorice si monumente de arhitectura. Dintre acestea amintim: Cetatea Devei, Cetatea de la Gradistea Muncelului, Cetatea de Colt, Castelul Corvinestilor, Cetatea de la Costesti, Cetatea de la Blidaru, Cetatea Malaiesti, Prefectura Deva.

Lacase de cult din Judetul Hunedoara: Biserica din Lesnic, Biserica din Densus, Biserica din Gurasada, Biserica Ortodoxa Hunedoara, Biserica din Pesteana, Biserica din Sântamarie-Orlea, Manastirea Prislop.

Muzee din Judetul Hunedoara: Muzeul Civilizatiei Dacice Deva ; Muzeul Fierului Hunedoara ; Muzeul de Istorie a Mineritului, Brad ; Muzeul Aurel Vlaicu. sat Aurel Vlaicu.